Master of Design

(Studentprogramma) Lezing Ron Linker (NOS) + workshop / Q&A

June 19, 2015

Harold Linker had voor zijn bijdrage aan het studentprogramma zijn broer, Ron uitgenodigd. Ron Linker is alweer jaren correspondent voor de NOS in Frankrijk en was begin dit jaar nog vaak te zien op het nieuws. (aanslag op Charlie Hebdo)

Het was een boeiende en pakkende lezing, waarbij de kern van Ron’s verhaal was: vertel het verhaal. Feiten, daar zit geen hond op  te wachten (althans, daar pak je de ‘verwende’ en overvoede nieuwsconsument niet meer mee). Het moet een verhaal zijn. (grappig, trouwens: Stuart Hall verkondigt precies hetzelfde: “To Put it paradoxically, the event must become a ‘story’ before it can become a communicative event.”)

Ron vertelt over zijn dagelijkse werk, en over de dag dat Charlie Hebdo werd aangevallen. Aangrijpend materiaal, boeiend, huiveringwekkend. Bijzonder ook om te horen hoe hij zijn afwegingen maakt om objectief correspondentschap en persoonlijke woede over het gebeurde naast elkaar weet te laten bestaan. Zijn uitspraak ‘laffe aanslag’ was bewust gekozen.

Grappige verspreking nog: “Je moet het geweld nooit teveel waarheid aandoen” Freudian Slip?

Het ging dus over storytelling, over “Designing Journalism”: hoe vertel je een verhaal goed, met alle kanten net goed aangelicht. Ron haalt zijn item bij de haven van Calais tevoorschijn: hoe hij het heeft geresearched, geïnterviewd en geschoten. Net geen script (want ook niet mogelijk, er gebeurt van alles dat niet gepland is), maar wel duidelijk geschoten en gemonteerd met een plan. Zelfs de audio is er nog later in ‘gesneden’.

Ron experimenteert met Infographics ipv droge gegevens om verhalen te veruidelijken; Infotainment om het verhaal beter verteerbaar te maken… Maar nieuwswaarde? Soms wel…

Citizen journalism vindt Ron ook interessant, al merk ik dat hij wel de noodzaak van ‘pro’s’ wil blijven benadrukken. Iemand moet uiteindelijk het juiste kader om het verhaal kunnen zetten.

Journalistiek als conversation piece: Ron wil een punt maken soms, hij wil tot denken en praten aanzetten. Kiest bewust invalshoeken, maar stuurt niet.

Ik vroeg Ron of hij na 20 jaar NOS een verbetering en een verslechtering in zijn vakgebied kon benoemen. Goeie vraag, vond hij: de verslechtering is toch wel dat de journalistieke spoeling dun is geworden: meer doen met minder mensen in minder tijd voor minder geld. Hij vraagt zich hardop af waar de kwaliteitsgrens ligt. Dat journalistiek tegenwoordig makkelijk te bedrijven is, maakt dat de concurrentie moordend is. De media dwingen dat ook af… de consument wil het nu. nu. nu. Liefst gisteren.

De positieve kant van deze tijd is zijn connectie met het publiek. Hij krijgt veel directe en indirecte feedback van kijkers; gaat met ze in debat en laat zich ook adviseren. Dat dicht op het publiek zitten vindt hij prettig.

IMG_8180_s

 

Workshop

IMG_8181_s

De daaropvolgende workshop was voor mij een eye-openener. Goeie info over het organiseren van een interview.

Tips van Ron:
• Het eerste antwoord / de eerste antwoorden zijn altijd de antwoorden die mensen sowieso willen geven, ongeacht te vraag
• De geïnterviewde zal zichzelf óók voorbereiden. Daar kun je op anticiperen.
• Directe en sturende vragen: nono.

-> Voor onderwerpen die groot en vaag zijn: neem concrete dingen mee die te maken hebben met het onderwerp.

Daar heb je ‘m weer: Conversation Piece!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *