Master of Design

Student Lecture Ruben Ferwerda

October 2, 2015

Ruben legt verbanden tussen het ontstaan van impromptu nederzettingen in de vorm van Vluchtelingenkampen en festivalterreinen als Sziget en Burning man.
Ruben denkt dat het meewerken van landschapsarchitecten aan dergelijke nederzettingen mogelijk tot verbetering van de situatie van en inzicht in die situatie van vluchtelingen kan leiden
Gastlezing: Student Lecture Rightful Landscape – Robert Kruijt
Robert geeft eenAnalyse van vluchtelingenkamp Jordanie voor Syriers. Ontworpen volgens de principes van UN handbook foor refugees. Hij is uiteindelijk ook naar dat kamp gegaan om ter plekke te bekijken of hij door middel van design-ingrepen de leefsituatie voor vluchtelingen te verbeteren.

Camp: Zaatari, 100.000 ppl, 2000 shops, started as a crisiscamp, but evolved into a more permanent city. 90% comes from de city of Daara.

Robert legt de evolutie van het kamp uit, vanuit een crisis-situatie naar een informele nederzetting en de infrastructurele problemen die dat geeft.

Probleem: de harde projectie van zo’n kamp op een schijnbaar willekeurige plaats zonder de lange termijn-problemen in de vergelijking mee te nemen, creeeren de makers nieuwe problemen.
Robert heeft action research toegepast om met de bewoners boven tafel te krijgen wat de problemen in het kamp waren. De bewoners wilden echter alleen terug naar Syrie.
Samen met bewoners handleiding gemaakt voor het oplossen van een grijs water systeem dmv. Community gardens.
Jordanië heeft eerder vluchtelingenkampen voor Palestijnen geplanned bij grotere steden in de buurt, maar dat leidde ertoe dat de vluchtelingen zich permanent gingen vestigen. Jordanië kiest er nu voor om de kampen ver weg te houden van de steden, zodat ze de vluchtelingen zo min mogelijk uitnodigen.
Evernote Snapshot 20151001 190827

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *