Master of Design

Relevante Maker voor 2B

November 18, 2015

Koert van Mensvoort.
3 standpunten
Origin of next Species
Real nature is not green
Society of Simulations
Jan Wessel Hovingh
3 Standpunten
Technologie crëert afhankelijkheid
Frictie heeft waarde
Efficiëntie is geen doel op zich
Voor wie? Collega/Peer
Welk Medium?
 
“Alles van waarde heeft frictie”
 
Terwijl we ons op de boeggolf van de Technologische Revolutie bevinden; al surfend over alle mogelijkheden die de vertechnologiseerde samenleving ons biedt, is het tijd om onszelf af te vragen of al het geboden gemak dat de netwerken, externe opslag en dataverwerking ons biedt, ons bestaan en leven ook daadwerkelijk meer waarde geeft.
De tijdswinst die we krijgen doordat we niet meer hoeven te lopen naar een waterput of fysiek hoeven te reizen om informatie over te brengen, doen we teniet door nog meer data te genereren en te consumeren. (geef het maar toe: bij één Kattenfilmpje op Youtube blijft het zelden)
Dat technologie onderdeel is geworden van onze biosfeer (Koert van Mensvoort verwijst hiervoor naar de door hem voorgestelde: Technosfeer), kan gezien worden als een minstens zo belangrijke revolutie als de introductie van elektrisch licht. Van Mensvoort stelt ook dat we de technologie moeten omarmen als natuur: alles wat iemand als ‘normaal’ of ‘vanzelfsprekend’ ervaart, zou in principe natuur moeten heten. Daarvoor heeft hij de beweging ‘Next Nature’ in het leven geroepen. We zouden technologie als onderdeel van onze natuurlijke wereld moeten gaan beschouwen; want die technologie zou – net als de biologie – ook prima een autonome rol kunnen gaan vervullen (en doet dat soms ook al).
Toch dreigen veel zaken die dankzij die technologie bereikbaarder, goedkoper en efficiënter geworden zijn, daarmee ook hun waarde te verliezen. Journalistiek, fotografie, relaties, debat, muziek, intieme informatie (privacy) en algehele beeldcultuur leiden onder waardevermindering. Immers, het is eenvoudig bruikbaar, bereikbaar, maar niet tastbaar. Weggooien levert geen rommel als zodanig op. Althans: niet direct.
Ontwerpers hebben de afgelopen 60 jaar bijgedragen aan die ontwikkeling. Oorspronkelijk alleen het credo van productontwerpers, maar later ook van interactie-ontwerpers: het contactmoment van een gebruiker met een product moet zo frictieloos mogelijk zijn. Alleen dan heeft een ontwerper zijn werk goed gedaan.
 


 

One comment on “Relevante Maker voor 2B”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *